17 Mart 2013 Pazar

Kazasız Belasız


  
  Kazasız Belasız



 İnsanın en önemli hakkı ‘ Yaşama Hakkı’. Diğer haklar ise bu hakkın türevidir. Şöyle ki Yaşama Hakkı ihlal edilince eğitim, konut, çalışma vb. hiçbir hakkın bir anlamı yok aslında.
  Ülkemizde her yıl 1500 işçi iş kazası sonucu hayatını kaybediyor. Bu da günde ortalama 5 insan hayatı demek.Dünya da ise iş kazaları sıralamasında ilk  3’teyiz.
 Tam da geçtiğimiz birkaç ay içinde bu konuyla ilgili, çok önemli, aslında geçte kalınmış bir kanun yürürlüğe girdi. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu.
 Bu kanunla birlikte her iş yeri tehlike derecesine göre belirlenecek, 1 kişi çalıştırıyor olsa dahi iş hekimi, iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunda olacak.
  Geçenlerde bu kanunla ilgili İş Sağlığı ve Güvenliği Yeni Dönem İşveren Yükümlülükleri Semineri’ ne katıldım. İşveren tarafı kanunun hükümlerini genel itibariyle çok ağır bulmuş. Özellikle küçük ve orta ölçekliler için oldukça maliyetli. . (Gerçi işin komik bir tarafı da var her ne kadar  küçük işletmeler için idari para cezası caydırıcı görünse de cezayı ödemek iş hekimi çalıştırmaktan daha karlı. Bence daha ağır hükümler gelmeli.)
  Zaten asıl sorunda bu(!) Küçük işletmelerde iş kazası sonucu hayatını kaybeden insan sayısı büyük işletmelere oranla çok daha fazla. Ki büyük işletmeler zaten genellikle gerekli önlemini alıyor.
 Çoğu işveren için makineyle üretim yapmaktansa insan hayatı daha ucuza geliyor. Aslında tüm bu anlatmak istediklerimi http://www.youtube.com/watch?v=l28rDGYxW4Y bu kısa film özetlemiş.
  Tabi asıl sorunlar biri de  şu, bu konular  yasa da yönetmelikte yer alsa da uygulanıyor mu ? Gerekli denetleme teftiş yapılacak mı?
  Umarım ülkemiz için çok geç kalmış bu kanundaki hükümler için yasal denetim olur ve öngörülen o cezalar uygulanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder